REGIONALNI PROGRAM LOKALNE DEMOKRATIJE NA ZAPADNOM BALKANU 2 RELOAD2

Savez MNRO Srbije u partnerstvu sa Udruženjem za pomoć MNRO ’’Zagrljaj’’ iz Topole  realizuje projekat pod nazivom: ’’U prirodnom okruženju’’

Projekat se sprovodi u okviru regionalnog programa „Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2)“ koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

Početne aktivnosti odnose se na uređenje dvorišta udruženja ’’Zagrljaj’’ izradom senzornog vrta i nadstrešnice – pečurke sa klupama. Tako nastala učionica na otvorenom biće osnovna baza za realizaciju velikog broja aktivnosti – ekološke radionice, radnu okupaciju, senzornu integraciju. Vremenom će se našim korisnicima pridruživati deca iz vrtića i osnovne škole. U programe radne okupacije uključiće se i roditelji, a posebno sa njima biće realizovan program psiho-socijalne podrške. Cilj projekta je stvaranje uslova za bolji kvalitet života i svakodnevno funkcionisanje porodica osoba sa smetnjama u razvoju u zdravom životnom okruženju.

Očekivani rezultati: unapređen stepen psihofizičkog stanja učesnika projekta; senzorna stimulacija primenjena u senzornom vrtu; iskorišćeni prirodni kapaciteti zajednice – senzorni vrt i učionica na otvorenom ambijentalno se uklapaju u postojeće okruženje, čime se kao dodatni efekat u postizanju rezultata koriste zdrava životna sredina i blizina Oplenca.

Period sprovođenja projekta: oktobar 2022 – maj 2023.

Kontakt osoba: Koordinator projekta Slavica Đurić Pavlović, nvozagrljaj@gmail.com