O nama

Misija

Misija Udruženja ”Zagrljaj” je unapređenje kvaliteta života osoba sa smetnjama u razvoju i njihovih porodica na teritoriji opštine Topola.

Vizija

Vizija Udruženja ”Zagrljaj” je integracija i socijalna inkluzija osoba sa smetnjama u razvoju u društvenu zajednicu.

Istorijat organizacije

Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama ”Zagrljaj” osnovano je i 13.02.2002. godine na inicijativu stručnjaka, roditelja/staratelja dece i mladih sa smetnjama u razvoju/invaliditetom i zainteresovanih građana. Registrovano je kod Agencije za privredne registre 04.04.2011. godine, i upisano u Registar udruženja broj BU 6228/2011.

Svoje aktivnosti 2002. godine započeli smo u iznajmljenom prostoru, koji je pružao minimum potrebnih uslova za kvalitetan rad. Problemi sa kojima smo se susreli bili su brojni: nismo imali evidenciju dece, mladih i odraslih sa smetnjama/invaliditetom, nailazili smo na izostanak razumevanja, poverenja i podrške od strane javnog sektora, imali smo nedovoljno iskustva i znanja iz oblasti socijalne zaštite, nedostajala su nam sredstva za finansiranje aktivnosti, aktivnosti smo realizovali u neadekvatnom i nefunkcionalnom prostoru za rad itd.

Na samom početku, aktivnosti smo realizovali u iznajmljenom prostoru, sa nešto inventara uzetog na revers od Osnovne škole ”Karađorđe” iz Topole, uz podršku društvenog sektora Razvojnog programa opštine Topola, koji je u to vreme u Topoli sprovodila Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA). Radili smo programe obuke naših stučnjaka i volontera za radioničarski rad, obuke za pisanje predloga projekta, prikupljanje sredstava, javno zagovaranje, psihosocijalnu podršku grupama dece i mladih i sl. Aktivnosti sa korisnicima bazirale su se na kreativnim, umetničkim i edukativnim radionicama. Namera nam je bila da se deca koja su pohađala specijalno odeljenje, kao i oni koji nisu bili obuhvaćeni vaspitno-obrazovnim procesom, druže i provode kvalitetnije slobodno vreme, da realizuju svoje kreativne sposobnosti i izađu iz svojih kuća i postanu vidljivi u zajednici.

Kasnije smo prostor za rad smo obezbedili kroz realizaciju projekta ”Izgradnja objekta za hendikepirana lica za rad udruženja Zagrljaj” uz podšku ACDI/VOCA, 2004/2005. godine. Opština Topola obezbedila je plac na kome je izgrađen namenski objekat, površine oko 150 m2, i priključke na infrastrukturu. Naše Udruženje je korisnik zgrade, što smo definisali Ugovorom o zajedničkoj gradnji i upotrebi zgrade, 16.11.2004.godine (dostavljamo kopiju Ugovora u prilogu). Objekat ima dva ulaza koji su prilagođeni osobama koje se teško kreću ili koriste invalidska kolica. Zgrada je priključena na električnu i telefonsku mrežu, ima priključak i instalacije za dovod pijaće i odvod otpadnih voda. Prostor je opremljen nameštajem i osnovnom tehničkom i komunikacionom opremom. Podršku u opremanju prostorija dobili smo i kroz projektat ”Smanjenje efekata siromaštva za decu sa posebnim potrebama u Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu” (Biblioteka igračaka, 2006), koji je finansirao Save the Children UK, kao i kroz projekat ”Podrška u radnom osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom”– Evropska Unija preko Evrpske agencije za rekonstrukciju, kao i kroz druge projekte.

Problem evidencije i baze podataka o osobama sa smetnjama u razvoju/invaliditetom, prvi put smo ozbiljnije rešili kroz projekat ”Podrška u radnom osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom” koji smo realizovali u okviru Programa društveno ekonomskog razvoja uz finansijsku podrsku Evropske unije i Evropske agencije za rekonstrukciju, 2006. godine.

Od osnivanja Udruženja 2002. godine smo član Republičkog Saveza za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama, uz čiju podršku realizujemo programske aktivnosti Udruženja.

Osnovni podaci

POSLOVNO IME
Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama ''Zagrljaj'' Topola
SKRAĆENO POSLOVNO IME
Udruženje ''Zagrljaj''
REGISTARSKI/MATIČNI BROJ
17430980
PIB
102291812
PRAVNA FORMA
Udruženje
SEDIŠTE
Topola, Kragujevačka 34a
PRETEŽNA DELATNOST
Šifra delatnosti 9499
GODINA OSNIVANJA
2002. godina
PODACI O ODGOVORNOJ OSOBI
Slavica Đurić Pavlović, predsednik Udruženja
PODACI O OSOBI ZA KONTAKT
Slavica Đurić Pavlović
BROJ TELEFONA ZA KONTAKT
034/813905
ELEKSTRONSKA ADRESA ZA KONTAKT